Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Honda zvýšila kvartálny zisk o takmer pätinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výsledky firmy čiastočne podporil slabší kurz jenu, najmä však motocyklová divízia, ktorá pomohla zmierniť dôsledky problémov v dodávateľskom reťazci pre výrobu áut.

Tokio 9. novembra (TASR) - Japonská automobilka Honda oznámila za 2. štvrťrok súčasného obchodného roka rast prevádzkového zisku takmer o pätinu a zároveň zlepšila prognózu jeho vývoja za celý rok. Výsledky firmy čiastočne podporil slabší kurz jenu, najmä však motocyklová divízia, ktorá pomohla zmierniť dôsledky problémov v dodávateľskom reťazci pre výrobu áut. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Firma v stredu uviedla, že v 2. kvartáli 2022/2023, čo predstavuje obdobie od júla do konca septembra, dosiahla prevádzkový zisk na úrovni 231,2 miliardy jenov (1,58 miliardy eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 16,2 %. Výsledky však zaostali za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s rastom zisku zhruba na 243 miliárd jenov.

Spoločnosť zároveň zlepšila odhad vývoja prevádzkového zisku za celý rok 2022/2023, ktorý sa skončí 31. marca. Ako uviedla, v súčasnosti očakáva, že celoročný prevádzkový zisk dosiahne 870 miliárd jenov, zatiaľ čo v pôvodnej prognóze uvádzala zisk na úrovni 830 miliárd jenov.

Zatiaľ čo na japonské automobilky vrátane Hondy, ako aj zahraničných rivalov nepriaznivo vplýva nedostatok čipov a pokračujúce komplikácie v dodávateľskom reťazci, Honde pomohli tento problém čiastočne kompenzovať dobré výsledky jej motocyklovej divízie. Tej sa v súčasnosti darí najmä na ázijskom trhu.

(1 EUR = 146,25 JPY)