Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Horná Nitra odovzdávala Čiernej Hore skúsenosti z transformácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Pljevlji žije približne 30.000 obyvateľov. V blízkosti sa nachádza jediná uhoľná baňa v štáte.

Prievidza 8. septembra (TASR) - Mesto Pljevlja v Čiernej Hore sa pripravuje na postupné vyraďovanie uhlia. Zástupcovia verejného i súkromného sektora z krajiny v týchto dňoch hľadali v Prievidzi počas študijnej cesty inšpiráciu na nastavenie transformačného procesu, ako je to na hornej Nitre. TASR o tom vo štvrtok informovala Silvia Hrinková z Rozvojového programu OSN (UNDP).

"Na Slovensku si procesom spravodlivej transformácie prechádza horná Nitra a informácie z prvej ruky môžu významne pomôcť pri navrhovaní strategických smerníc. Sme preto radi, že sa študijnú cestu na Slovensko podarilo zrealizovať," povedala projektová manažérka Viktória Mlynarčíková z Rozvojového programu OSN (UNDP), ktorý implementuje podobný projekt v Čiernej Hore prostredníctvom podpory Ministerstva financií (MF) SR. "Náročný a dlhodobý proces transformácie uhoľného regiónu Pljevlja bude kľúčovým prvkom modernizácie krajiny, a preto je jeho podpora aj jednou z priorít našej spolupráce na najbližšie obdobie," doplnila vedúca tímu rozvojovej spolupráce na MF SR Tatiana Žilková.

V Pljevlji žije približne 30.000 obyvateľov. V blízkosti sa nachádza jediná uhoľná baňa v štáte, z ktorej je zásobovaná miestna elektráreň produkujúca približne 45 percent elektrickej energie vyrobenej v štáte. "Tento projekt podporuje uzavretie bane a elektrárne s cieľom znížiť závislosť od uhlia a zvýšiť diverzifikáciu miestnej ekonomiky. Sociálno-ekonomickou analýzou tiež navrhne možnosti podpory zamestnateľnosti pracovníkov, napríklad cez rekvalifikáciu," dodala Hrinková.

Medzi účastníkmi študijnej cesty boli zástupcovia mesta Pljevlja, miestnej uhoľnej bane aj tepelnej elektrárne, Ministerstva ekológie, územného plánovania a urbanizmu či národnej kancelárie UNDP v Čiernej Hore. Na Slovensku navštívili Hornonitrianske bane Prievidza aj Elektráreň Nováky.