Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Horváth vidí v návrhu fiškálnych pravidiel EÚ viacero dobrých zámerov

Na snímke minister financií SR Michal Horváth. Foto: TASR - Jaroslav Novák

EÚ potrebuje aktuálne klásť dôraz na znižovanie dlhu, a to najmä v prípadoch, keď sa krajina blíži k svojmu fiškálnemu limitu, uviedol po rokovaní na sociálnej sieti Horváth.

Bratislava/Luxemburg 18. júna (TASR) - Digitálne euro, prispôsobenie systému dane z pridanej hodnoty (DPH) digitálnemu veku, ale aj dlho očakávaná reforma rámca hospodárskeho riadenia Európskej únie (EÚ). Aj o týchto témach diskutovali ministri financií EÚ a eurozóny koncom týždňa v Luxemburgu. Slovensko na rokovaniach zastupoval minister financií Michal Horváth.

V návrhu nových fiškálnych pravidiel, ktorý zverejnila Európska komisia (EK) v apríli, vidí viacero dobrých zámerov. Ide napríklad o väčšiu jednoduchosť s dôrazom na trajektóriu verejných výdavkov, strednodobú orientáciu, či flexibilitu pri zohľadnení reformných a investičných potrieb jednotlivých krajín a únikových doložiek pre výnimočné okolnosti.

"EÚ potrebuje aktuálne klásť dôraz na znižovanie dlhu, a to najmä v prípadoch, keď sa krajina blíži k svojmu fiškálnemu limitu. Rovnako je dôležité stanoviť presnejšie kvantitatívne požiadavky na konsolidáciu," uviedol po rokovaní na sociálnej sieti Horváth.

Zdôraznil tiež dôležitosť nezávislého fiškálneho dohľadu na európskej aj národnej úrovni. "Iba vtedy totiž môžeme zabezpečiť rovnomerné a konzistentné uplatňovanie takéhoto rámca. Teším sa na tvrdú prácu s kolegami ministrami, aby sme už v budúcom roku zabezpečili uplatnenie tejto dôležitej reformy," dodal Horváth.