Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

HOSPODÁRSKE NOVINY: Stavbársky gigant má vážne problémy

Foto: Logo HN

Podľa denníka firma Doprastav nie je v sektore jediný, kto má dlhodobé problémy.

Bratislava 31. januára (TASR) - Ikona slovenského stavebného priemyslu - firma Doprastav - sa zmieta v ťažkej kríze.

V novembri sa pre nedostatok zákaziek vzdal dvoch dcérskych spoločností. Predal ich českému podniku Metrostav, ktorý spolu s ním patrí pod jeden holding DDM Group.

"My sme to robili len kvôli získaniu potrebných peňazí. Máme však dohodu, že za takých istých podmienok to kúpime v prípade potreby späť", vysvetlil v rozhovore pre denník HOSPODÁRSKE NOVINY prezident Doprastavu Dušan Mráz. Za akých podmienok sa obchod uskutočnil, nie je známe. Doprastav ich zverejní v najbližších dňoch. V decembri firma oznámila prepúšťanie 200 zamestnancov. A ak nebudú zákazky, rovnaký osud hrozí ďalším.

Podľa informácií denníka môže ísť o 100 až 300 zamestnancov. Doprastav je dnes v hre o dve veľké stavby. Prvou je tunel Višňové, kde dal ponuku spolu s Metrostavom na 382 miliónov eur. Druhou je 12-kilometrový úsek diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité. Tú by spolu s Váhostavom, Strabagom a Metrostavom vedeli postaviť na 329 miliónov eur. Doprastav nie je v sektore jediný, kto má dlhodobé problémy. Podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolta Lukáča je tohtoročná zima pre stavbárov najhoršia za ostatné štyri roky. Téme sa denník venuje na prvej a tretej strane v článku s názvom "Stavbársky gigant má vážne problémy".