Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Hospodárske noviny: Práce na Slovensku rekordne ubúda

Foto: Logo HN

Informoval o tom denník Hospodárske noviny.

Bratislava 16. mája (TASR) - Najskôr ich učili, ako majú kvalitne vyrábať, aby im následne zobrali prácu. Aj takto sa dá v skratke opísať situácia v senickom závode Delphi. Americký koncern sa kvôli situácii na trhu rozhodol ešte na jeseň presunúť zo Slovenska časť produkcie káblových zväzkov určených do automobilu Volkswagen Touareg do nákladovo výhodnejšieho Rumunska.

Narazil však na tamojšiu nízku zručnosť. A tak prepúšťanie v Senici načas pozastavil, aby zaučil Rumunov. Teraz na Slovensku štartuje hromadné prepúšťanie. O prácu prídu stovky ľudí, upozorňuje denník HOSPODÁRSKE NOVINY. "Od prvého mája plynie výpovedná lehota 196 ľuďom, o mesiac neskôr sa začne ešte ďalším 135", povedal pre denník Ján Kovár, riaditeľ senického úradu práce.

Hovorkyňa Delphi Agnieszka Przymusinska však tvrdí, že len reagujú na dopyt. Delphi dnes na Slovensku zamestnáva okolo 700 kmeňových pracovníkov. Začiatkom budúceho roka by ich malo zostať len 200. Nejde pritom na Slovensku o ojedinelý prípad. Firmy boli nútené prepúšťať naprieč slovenským priemyslom. Téme sa denník venuje na prvej, tretej a 12 strane v článkoch "Učili Rumunov. Aby prišli o prácu", "Práce začalo rekordne ubúdať" a "Delphi plní hrozby. Prepúšťa stovky ľudí".