Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Hospodárske zotavenie v Rakúsku sa na začiatku roka spomalilo

Foto: TASR/AP

Vývoj HDP na začiatku roka obmedzil predvianočný lockdown, v dôsledku čoho výrazne zaostal za situáciou v rovnakom období minulého roka.

Viedeň 11. marca (TASR) - Pandemická kríza naďalej ovplyvňuje rakúske hospodárstvo. Podľa Inštitútu pre hospodársky výskum (Wifo) zotavenie síce pokračuje, jeho vývoj sa však spomalil. V prvých piatich týždňoch tohto roka bol hrubý domáci produkt (HDP) medziročne o 12,5 % nižší. Vo 4. kvartáli 2020 medzikvartálne klesol o 2,7 %.

"Podobne, ako v ostatných krajinách, aj v Rakúsku bola ekonomická aktivita na začiatku roka 2021 nižšia než v rovnakom období minulého roka. Kým priemyselná produkcia ťaží z oživenia globálnej konjunktúry, hospodársku aktivitu v obchode a ostatných službách výrazne utlmujú úradné obmedzenia," cituje agentúra APA predstaviteľa Wifo Stefana Ederera.

Zotavenie globálnej ekonomiky naznačuje index kontajnerovej dopravy RWI/ISL a vyššie ceny surovín, kým dôvera spotrebiteľov je stále nízka. Aj situácia na trhu práce je výrazne horšia než pred pandémiou. Sezónne očistená miera nezamestnanosti v Rakúsku dosahovala vo februári 9,4 %.

Vývoj HDP na začiatku roka obmedzil predvianočný lockdown, v dôsledku čoho výrazne zaostal za situáciou v rovnakom období minulého roka. Po prvých uvoľneniach opatrení od 8. februára došlo k výraznému zlepšeniu hospodárskej situácie, napriek tomu však bola ekonomická aktivita v poslednom februárovom týždni v medziročnom porovnaní o 7 % nižšia.

Podľa Wifo sú firmy zatiaľ prevažne pesimistické, najhoršia nálada vládne v oblastiach služieb a výroby spotrebného tovaru. Sektor investičných tovarov naproti tomu profitoval z oživenia globálnej ekonomiky, optimistické je aj stavebníctvo.