Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika v januári vzrástla viac, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výkon ekonomiky spolu s prudko rastúcou infláciou však posilňuje očakávania, že BoE na budúci týždeň zvýši úrokové sadzby, už tretíkrát v priebehu troch mesiacov.

Londýn 11. marca (TASR) - Britská ekonomika sa v januári zotavila po uvoľnení obmedzení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu, a vzrástla viac, ako sa čakalo. Ukázali to v piatok údaje štatistického úradu ONS, ktoré TASR prevzala. Lepšie ako očakávané údaje podporujú špekulácie, že centrálna banka (Bank of England, BoE) na budúci týždeň pravdepodobne zvýši svoje úrokové sadzby.

Podľa ONS hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva v januári 2022 vzrástol o 0,8 % oproti decembru, keď medzimesačne klesol o 0,2 %, keďže variant omikron nového koornavírusu prinútil vládu zaviesť obmedzenia. Januárový výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí očakávali zvýšenie HDP o 0,2 %.

ONS uviedol, že všetky hlavné sektory britskej ekonomiky v januári vzrástli viac, než sa očakávalo, pričom veľkoobchodný a maloobchodný sektor boli hnacou silou dominantného sektora služieb.

BoE minulý mesiac predpovedala, že britská ekonomika tento rok stúpne približne o 3,75 %, pričom inflácia vyvrcholí v apríli na úrovni zhruba 7,25 %. Tieto prognózy sú však z obdobia pred ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá zasiahla finančné trhy a medzinárodný obchod a naštartovala ďalšie zdražovanie energií a iných komodít.

Výkon ekonomiky spolu s prudko rastúcou infláciou však posilňuje očakávania, že BoE na budúci týždeň zvýši úrokové sadzby, už tretíkrát v priebehu troch mesiacov.