Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Čierna ekonomika tvorí zhruba osminu talianskeho HDP

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa národného štatistického úradu Istat nepriznané ekonomické aktivity, zväčša spojené s daňovými únikmi a nelegálnou prácou, tvoria veľkú časť tohto odhadu.

Rím 14. októbra (TASR) - Talianska čierna ekonomika, vrátane pašovania drog, prostitúcie a ostatných činností, ktoré sú obvykle pod kontrolou mafií, tvoria zhruba osminu hrubého domáceho produktu (HDP). Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa národného štatistického úradu Istat nepriznané ekonomické aktivity, zväčša spojené s daňovými únikmi a nelegálnou prácou, tvoria veľkú časť tohto odhadu. Úrad odhaduje, že tieto aktivity dosahujú približne 195 miliárd eur. Nie je možné určiť, akú časť tejto sumy možno priradiť mafiám, keďže daňové podvody a zamestnávanie ľudí bez riadnych kontraktov je rozšírené v rôznych oblastiach talianskej spoločnosti.

Vyslovene nelegálne obchody spojené s organizovaným zločinom majú hodnotu len necelých 17 miliárd eur, z čoho 11,6 miliardy eur tvoria príjmy z predaja drog a 3,7 % z prostitúcie. Podiel nezákonných aktivít na talianskom HDP v rokoch 2011 až 2014 vzrástol z 12,4 % na 13 % a podiel nelegálne zamestnaných ľudí stúpol zo 14,5 % na 15,7 %.

Na základe zmien účtovacích pravidiel v EÚ od roka 2011 musia členské štáty pri výpočte HDP zohľadňovať aj kriminálne aktivity. Po tom, čo Istat prijal nové metódy v roku 2014, sa talianske hospodárstvo rozrástlo. Štvrtá najväčšia ekonomika EÚ má neustále problémy s organizovaným zločinom a daňovými podvodmi. Sídlia tu tri veľké skupiny: Cosa Nostra na Sicílii, Camorra v oblasti okolo Neapola a 'Ndrangheta v Kalábrii.