Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Čína zvýši ekonomické stimuly

Na archívnej snímke z 1. februára 2020 pracovníci pohrebnej služby berú telo osoby podozrivej na ochorenie Covid-19 v čínskom meste Wu-chan. Úrady v čínskom meste Wu-chan, ktoré je epicentrum pandémie nového koronavírusu, revidovali v piatok 17. apríla 2020 počet úmrtí na 3699, čo je o 1290 viac ako sa doteraz uvádzalo. Foto: TASR/AP

Peking zvýši stimuly, aby vykompenzoval negatívny vplyv pandémie, keďže čínska ekonomika čelí bezprecedentným výzvam.

Peking 17. apríla (TASR) – Čína prijme ďalšie makropolitické stimuly, aby podporila ekonomiku, ktorú tvrdo zasiahla pandémia nového koronavírusu.

Peking zvýši stimuly, aby vykompenzoval negatívny vplyv pandémie, keďže čínska ekonomika čelí bezprecedentným výzvam, uviedlo politbyro ústredného výboru Komunistickej strany Číny. Čína zvýši flexibilitu menovej politiky a chce zefektívniť proaktívnu fiškálnu politiku, uviedla čínska televízia po stretnutí politbyra, ktoré viedol čínsky prezident Si Ťin-pching.

Vláda chce na podporu reálnej ekonomiky a predovšetkým malých a stredných firiem použiť rôzne nástroje, ako je znižovanie povinných minimálnych rezerv bánk, znižovanie úrokových sadzieb a či snaha o stlačenie trhových úrokových sadzieb.

Čínska ekonomika zaznamenala v 1. kvartáli historický pokles. Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od januára do konca marca medziročne padol o 6,8 %. To bolo prvé HDP od začatia zverejňovania kvartálnych údajov v roku 1992.