Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Citi skresala odhad rastu čínskej ekonomiky v roku 2022 pod 5 percent

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Banka očakávala rast HDP Číny v roku 2022 na úrovni 5,6 %, teraz počíta s tým, že rast dosiahne 5,5 %.

Londýn 28. septembra (TASR) – Citibank skresala odhad rastu čínskej ekonomiky v budúcom roku pod 5 %. Pridala sa tak k bankám, ktoré začali prehodnocovať pôvodné prognózy vývoja čínskej ekonomiky.

Citibank informovala, že v roku 2022 očakáva rast čínskej ekonomiky na úrovni 4,9 %, zatiaľ čo pôvodne počítala s rastom o 5,5 %. Jedným z dôvodov sú problémy druhého najväčšieho čínskeho developera Evergrande, ktorému hrozí kolaps.

Citigroup je tak v utorok druhou bankou, ktorá zhoršila prognózu vývoja čínskej ekonomiky. V priebehu dňa tak urobila americká investičná banka Goldman Sachs, ktorá smerom nadol upravila rast hrubého domáceho produktu (HDP) Číny na tento aj budúci rok, a to najmä v dôsledku energetickej krízy v krajine.

V prípade tohto roka očakáva Goldman Sachs rast na úrovni 7,8 %. V predchádzajúcej prognóze predpokladala 8,2-percentný rast.

So slabším tempom rastu čínskej ekonomiky počíta banka Goldman Sachs aj v roku 2022, aj keď zhoršenie nebolo také výrazné ako v prípade súčasného roka. Banka očakávala rast HDP Číny v roku 2022 na úrovni 5,6 %, teraz počíta s tým, že rast dosiahne 5,5 %.