Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Donald Trump chce s EÚ uzavrieť komplexnú obchodnú dohodu

Americký prezident Donald Trump počas prejavu na úvodnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose 21. januára 2020. Foto: TASR/AP

USA a EÚ sú dôležitými obchodnými partnermi. V roku 2018 si vymenili tovary v celkovej hodnote takmer 1,3 bilióna USD (1,17 bilióna eur).

Davos 21. januára (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa bude snažiť uzavrieť s Európskou úniou (EÚ) komplexnú obchodnú dohodu. Dúfa, že obe stany sa na nej dokážu dohodnúť, ako povedal Trump v utorok pred stretnutím so šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou na okraji výročného zasadnutia Svetového obchodného fóra (WEF) v Davose.

Biely dom po stretnutí uviedol, že obe strany sa zhodli na tom, že chcú spoločne čeliť globálnym výzvam, medzi ktoré napríklad patria neférové obchodné praktiky Číny. Trump zdôraznil dôležitosť voľného a férového obchodu založeného na vzájomnosti. Americká vláda očakáva "v blízkej budúcnosti merateľné pokroky" smerom k uzavretiu spoločnej obchodnej dohody.

Šéfka EK po stretnutí vyjadrila presvedčenie, že sa môžeme pripraviť na pozitívnu agendu vo vzťahoch USA a EÚ v oblasti obchodu, technológií, energetiky, ale aj v ďalších oblastiach. Dodala, že bude môcť "spoločne s prezidentom Donaldom Trumpom pracovať na príležitostiach a výzvach, ktoré máme pred sebou".

USA a EÚ sú dôležitými obchodnými partnermi. V roku 2018 si vymenili tovary v celkovej hodnote takmer 1,3 bilióna USD (1,17 bilióna eur). Trumpova administratíva minulý rok pohrozila zavedením cla vo výške 25 % na dovoz áut z EÚ. Zatiaľ k tomu však neprišlo.

(1 EUR = 1,1115 USD)