Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Deficit zahraničného obchodu USA v apríli vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonómovia očakávali, že obchodný deficit USA stúpne v apríli na 49 miliárd dolárov z pôvodných 44,4 miliardy dolárov v marci pred revíziou.

Washington 4. júna (TASR) -– Deficit zahraničného obchodu USA v apríli vzrástol na najvyššiu úroveň za osem mesiacov. Dôvodom bol strmší pokles exportu než importu, keďže pandémia nového koronavírusu utlmila obchodnú výmenu USA s inými krajinami. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov schodok zahraničného obchodu USA v apríli vzrástol medzimesačne o 16,7 % na 49,4 miliardy dolárov (44,13 miliardy eur) z revidovaných 42,3 miliardy dolárov v marci a dosiahol najvyššiu úroveň od augusta minulého roka.

Ekonómovia očakávali, že obchodný deficit USA stúpne v apríli na 49 miliárd dolárov z pôvodných 44,4 miliardy dolárov v marci pred revíziou. Vývoz pritom v apríli klesol o 20,5 % na 151,3 miliardy dolárov a dovoz sa znížil o 13,7 % na 200,7 miliardy dolárov.

Väčšina krajín sveta zaviedla v apríli blokády, aby zabránila šíreniu nového koronavírusu, čo utlmilo ich ekonomickú aktivitu.

Ministerstvo uviedlo tiež, že USA zaznamenali v apríli deficit v obchode s tovarom ako ropa, autá či spotrebiče vo výške 71,8 miliardy dolárov, zatiaľ čo prebytok v obchode so službami, ako sú bankovníctvo a vzdelávanie, dosiahol 22,4 miliardy dolárov.

V medziročnom porovnaní bol aprílový obchodný deficit USA vyšší o 24,8 %, pričom vývoz sa medziročne znížil o 9,5 % a dovoz klesol o 10,2 %. Politicky citlivý obchodný schodok USA s Čínou sa v apríli zvýšil o 9 miliárd dolárov na 26 miliárd dolárov.