Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Dôvera spotrebiteľov v Holandsku sa v septembri mierne zvýšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem toho, investície do fixných aktív v Holandsku v júli medziročne klesli o 4,5 % po znížení o 5,7 % v júni.

Amsterdam 22. septembra (TASR) - Dôvera spotrebiteľov v Holandsku, piatej najväčšej ekonomike eurozóny, sa síce v septembri mierne zvýšila, ale príslušný ukazovateľ zostal hlboko v zápornom pásme. Ukázal to v utorok prieskum štatistického úradu v Amsterdame, ktorý zároveň informoval, že pokles výdavkov holandských domácností sa v júli zmiernil.

Konkrétne index spotrebiteľskej dôvery v Holandsku sa v septembri mierne zvýšil na -28 bodov z augustových -29 bodov. Hodnota indexu sa však stále pohybuje hlboko pod 20-ročným priemerom -6 bodov.

Pokiaľ ide o jednotlivé komponenty, z ktorých sa zostavuje výsledný index dôvery, zatiaľ čo čiastkový index ekonomickej klímy v septembri vzrástol na -58 z -59 bodov v auguste, hodnotenie minulej hospodárskej klímy bolo negatívnejšie. No zároveň, názor spotrebiteľov na budúcu ekonomickú situáciu bol menej negatívny a indikátor ich ochoty nakupovať v septembri stagnoval na úrovni -9 bodov.

Separátna správa štatistikov ukázala, že spotrebiteľské výdavky sa v júli znížili, už piaty mesiac po sebe, a to medziročne o 6,2 %, čo bolo menej ako ich pokles o 7,1 % v júni.

Okrem toho, investície do fixných aktív v Holandsku v júli medziročne klesli o 4,5 % po znížení o 5,7 % v júni.