Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Dôvera talianskych spotrebiteľov v ekonomiku v septembri stúpla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Indikátor ekonomického sentimentu v septembri tiež vzrástol na najvyššiu úroveň od februára, a to na 91,1 bodu z 81,4 bodu v auguste.

Rím 25. septembra (TASR) - Dôvera talianskych spotrebiteľov v ekonomiku sa v septembri zvýšila na sedemmesačné maximum. Prispelo k tomu ďalšie zlepšenie hodnotenia súčasnej aj budúcej ekonomickej situácie zo strany domácností. Ukázali to v piatok výsledky prieskumu štatistického úradu ISTAT.

Konkrétne sa index spotrebiteľskej dôvery v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v septembri zvýšil na 103,4 bodu z augustových 101 bodov. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od februára.

Pokiaľ ide o jednotlivé zložky indexu, ukazovateľ súčasnej ekonomickej situácie vzrástol na 94,9 z 90,5 bodu a index budúcej ekonomickej situácie sa vyšplhal na 109,5 zo 105,6 bodu v auguste.

Aj index súčasnej osobnej finančnej situácie talianskych domácností sa zvýšil na 107,1 zo 104,9 bodu pred mesiacom a index, ktorý odráža hodnotenie ich budúcej finančnej situácie, vzrástol na 100,2 z 98,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Indikátor ekonomického sentimentu v septembri tiež vzrástol na najvyššiu úroveň od februára, a to na 91,1 bodu z 81,4 bodu v auguste.