Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej EÚ sa tento mesiac znížila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Májová hodnota ESI v eurozóne je najnižšia od novembra 2022, najmä v dôsledku stagnujúcej ekonomiky, vysokej inflácie a rýchleho nárastu úrokových sadzieb.

Brusel 30. mája (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) sa tento mesiac znížila. Dôvodom bolo zhoršenie nálady podnikateľov v priemysle a službách, najmä v maloobchode, zatiaľ čo v stavebníctve klesla len mierne a spotrebiteľom sa nálada, naopak, mierne zlepšila. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnila Európska komisia.

Podľa najnovšieho prieskumu Komisie index ekonomického sentimentu (ESI) ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v regióne, v prípade eurozóny v máji 2023 klesol na 96,5 bodu z revidovaných 99 bodov v predchádzajúcom mesiaci. Zostal tak za odhadom analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne 98,9 bodu.

Májová hodnota ESI v eurozóne je najnižšia od novembra 2022, najmä v dôsledku stagnujúcej ekonomiky, vysokej inflácie a rýchleho nárastu úrokových sadzieb. V celej EÚ klesla hodnota ESI v máji o 1,9 bodu na 95,2 bodu.

Prieskum ďalej odhalil, že v máji sa znížil čiastkový index dôvery podnikateľov z výrobného sektora eurozóny, a to na -5,2 z -2,8 bodu v apríli, aj v službách (na 7 z 9,9 bodu), pričom v maloobchode klesol na -5,3 z -0,9 bodu.

Podnikateľom v stavebnom sektore eurozóny sa nálada zhoršila len mierne, keďže príslušný index klesol na 0,2 z 0,9 bodu a v prípade spotrebiteľov v regióne dokonca veľmi mierne vzrástla na -17,4 z -17,5 bodu.

Pokiaľ ide o ceny, index spotrebiteľských inflačných očakávaní sa v máji znížil na 12,2, bodu čo je najmenej od októbra 2020, zatiaľ čo v prípade vývoja cien hotových produktov klesol na 6,6 bodu, čo je najnižšia hodnota od novembra 2020.

Spomedzi najväčších ekonomík eurozóny sa ESI znížil v Španielsku (-3 body), v Nemecku (-2,9 bodu), Taliansku (-2,3 bodu) a Holandsku (-1,5 bodu), zatiaľ čo vo Francúzsku vzrástol (+1,5 bodu).