Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA v roku 2019 vzrástla o 2,3 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firemné investície v poslednom štvrťroku padli o 2,3 % a nie o 1,5 %.

Washington 27. februára (TASR) - Tempo rastu ekonomiky USA na konci vlaňajška v súlade s očakávaniami stagnovalo. Predpokladá sa, že na začiatku tohto roka sa expanzia pribrzdí pre epidémiu koronavírusu, ktorá tvrdo zasiahla finančné trhy.

Hrubý domáci produkt (HDP) vo 4. kvartáli medziročne stúpol o 2,1 % rovnako ako v predchádzajúcich troch mesiacoch, potvrdilo americké ministerstvo obchodu svoj prvý odhad.

Za celý rok 2019 si ekonomika USA polepšila o 2,3 %, čo bola jej najslabšia expanzia za 3 roky. Ekonomika rástla už druhý rok pomalšie v porovnaní s cieľom administratívy prezidenta Donalda Trumpa stanoveným na 3 %.

Bez započítania obchodu, zmeny zásob a vládnych výdavkov ekonomika v poslednom kvartáli vzrástla o 1,3 %, čo bolo najmenej za 4 roky. Ministerstvo v prvom odhade počítalo na tejto báze s expanziou o 1,4 %.

Firemné investície v poslednom štvrťroku padli o 2,3 % a nie o 1,5 %. Znížili sa štvrtý štvrťrok po sebe a zaznamenali najdlhšiu takúto negatívnu sériu od roku 2009.

Hlavný ekonóm Moody's Analytics Mark Zandi očakáva, že medziročné tempo rastu ekonomiky USA sa v tomto kvartáli spomalí na 1,3 %. Epidémia koronavírusu podľa neho pribrzdí tempo expanzie o 0,6 percentuálneho bodu. V roku 2020 sa podľa neho HDP zvýši o 1,7 %.