Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v britských obchodoch dosiahla nový rekord

Ilustračná snímka. Foto: TASR

BRC uviedlo, že celková medziročná inflácia v obchodoch dosiahla v máji 9 % oproti 8,8-percentnému rastu cien v predchádzajúcom mesiaci.

Londýn 30. mája (TASR) - Ceny v britských obchodoch vyskočili tento mesiac na nový rekord, aj keď potravinová inflácia zaznamenala mierne spomalenie. Poukázal na to v utorok zverejnený prieskum Konzorcia britského maloobchodu (BRC). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

BRC uviedlo, že celková medziročná inflácia v obchodoch dosiahla v máji 9 % oproti 8,8-percentnému rastu cien v predchádzajúcom mesiaci. Májový rast cien v obchodoch tak bol najvyšší od začatia evidovania príslušných údajov v roku 2005.

Čiastočným pozitívom je, že rast cien potravín sa mierne spomalil. Ceny potravín sa v máji podľa BRC zvýšili o 15,4 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci ich rast dosiahol 15,7 %.

"Aj keď celkové ceny v obchodoch tempo rastu zrýchlili, domácnosti ocenia, že rast cien potravín sa zmiernil," povedala šéfka BRC Helen Dickinsonová. Dodala, že za spomalením rastu cien potravín sú najmä nižšie náklady na energie a vstupné suroviny. "Tie prispeli k zmierneniu rastu cien najmä pri mlieku, masle, ovocí a rybách," dodala Dickinsonová.

Údaje BRC, ktoré konzorcium zverejnilo na základe prieskumu uskutočneného od 1. do 7. mája, nasledovali po oficiálnych údajoch štatistického úradu za apríl, ktoré úrad zverejnil minulý týždeň. Podľa štatistikov ceny potravín vzrástli v apríli medziročne o 19 %, čo predstavuje iba mierne spomalenie potravinovej inflácie z jej marcového maxima na úrovni 19,1 %.