Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Nórsku sa mierne spomalila, výrobné ceny ďalej klesajú

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Konkrétne, index spotrebiteľských cien v škandinávskej krajine sa v januári medziročne zvýšil o 4,7 % po náraste o 4,8 % v predchádzajúcom mesiaci.

Oslo 9. februára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Nórsku sa v januári 2024 mierne spomalil po tom, čo zostal stabilný v predchádzajúcom mesiaci. Výrobné ceny opäť klesli. Oznámil to v piatok nórsky štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Konkrétne, index spotrebiteľských cien v škandinávskej krajine sa v januári medziročne zvýšil o 4,7 % po náraste o 4,8 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia však počítali s jeho poklesom na 4,6 %.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, sa v januári znížila na 5,3 % z 5,5 %, zatiaľ čo trhy očakávali, že dosiahne 5,2 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v januári rástli stabilným tempom o 0,1 %, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov.

V separátnej správe štatistický úrad uviedol, že výrobné ceny v Nórsku v januári medziročne klesli o 12,9 %. Tempo ich poklesu sa tak citeľne spomalilo z 25,6 % v decembri. Výrobné ceny sa znižujú od januára 2023.

Medzimesačne klesli ceny hotových produktov v januári o 3,2 % po znížení o 7,4 % v decembri.