Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Poľsku sa v máji spomalila na 6-mesačné minim

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod spomalenie rastu spotrebiteľských cien sa podpísali najmä náklady na dopravu. Tie klesli medziročne o 12,8 %.

Varšava 15. júna (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Poľsku pokračovali minulý mesiac v raste, tempo rastu sa však spomalilo na 6-mesačné minimum. Uviedol to v pondelok poľský štatistický úrad (GUS), ktorý zverejnil konečné údaje. Tými zároveň potvrdil predbežný odhad.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Poľsku v máji 2,9 %, zatiaľ čo v apríli sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 3,4 %. Májový rast cien bol najslabší od novembra minulého roka.

Pod spomalenie rastu spotrebiteľských cien sa podpísali najmä náklady na dopravu. Tie klesli medziročne o 12,8 %. Na druhej strane, ceny za elektrinu, vodu a bývanie sa zvýšili o 7,5 % a ceny v hoteloch a reštauráciách vzrástli o 6 %. Zvýšili sa aj ceny za potraviny a nealkoholické nápoje. Tie vzrástli medziročne o 6,2 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Poľsku v máji znížili o 0,2 %. Mierne tak zrýchlili tempo poklesu, keď v apríli klesli o 0,1 %. Aj v medzimesačnom porovnaní bol konečný výsledok rovnaký, ako ukázal predbežný odhad.