Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Portugalsku sa v apríli mierne spomalila

Foto: Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku vzrástli v apríli medziročne o 2,2 % po marcovom raste o 2,3 %.

Lisabon 13. mája (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Portugalsku zaznamenali minulý mesiac mierne spomalenie rastu, k čomu prispel najmä vývoj cien výrobkov spojených so zariaďovaním a úpravami domov. Pokles týchto cien pomohol čiastočne kompenzovať zrýchlenie rastu cien energetických produktov. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje portugalského štatistického úradu. Ten potvrdil predbežný odhad.

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku vzrástli v apríli medziročne o 2,2 % po marcovom raste o 2,3 %. Údaje štatistikov tak potvrdzujú predbežný odhad z konca apríla.

Klesli najmä ceny nábytku, ďalšieho vybavenia domácnosti a produktov na opravu domu. Ceny týchto výrobkov klesli o 1,94 %. Ceny čerstvých potravín sa nemenili, zatiaľ čo v marci medziročne klesli o 0,5 %. Naopak, ceny energetických produktov sa zvýšili o 7,9 % a zrýchlili tak tempo rastu v porovnaní s vývojom v marci, v ktorom vzrástli o 4,8 %.

Aj jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje energie a čerstvé potraviny, sa spomalila v súlade s predbežným odhadom. V apríli dosiahla 2 % oproti marcovej hodnote 2,5 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Portugalsku zvýšili o 0,5 %. Tempo rastu sa tak výrazne spomalilo, keď v marci medzimesačná inflácia dosiahla 2 %.