Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Portugalsku zrýchlila v decembri na 9-ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Decembrová inflácia bola najvyššia od septembra 2012, pod čo sa podpísali najmä zvýšené ceny energií a potravín a nápojov.

Lisabon 12. januára (TASR) - Inflácia v Portugalsku sa v závere minulého roka mierne zrýchlila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za viac než deväť rokov. Napriek tomu bol rast spotrebiteľských cien miernejší, než sa pôvodne čakalo.

Ako uviedol v stredu portugalský štatistický úrad, spotrebiteľské ceny v Portugalsku vzrástli v decembri medziročne o 2,7 % po 2,6-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Decembrová inflácia bola najvyššia od septembra 2012, pod čo sa podpísali najmä zvýšené ceny energií a potravín a nápojov.

Napriek zrýchleniu však bola miera inflácie v decembri miernejšia než uvádzal štatistický úrad v predbežnom odhade zverejnenom začiatkom januára. V ňom uvádzal rast spotrebiteľských cien na úrovni 2,8 %.

Bez započítania nestabilných cien energií a potravín a nealkoholických nápojov predstavovala jadrová inflácia v decembri 1,8 %. Aj v tomto prípade sa mierne zrýchlila, keď v novembri dosiahla 1,7 %.

Za celý rok 2021 dosiahla inflácia v Portugalsku 1,3 %. Jadrová miera inflácie predstavovala 0,8 %.