Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Španielsku dosiahla v auguste takmer deväťročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj harmonizovaná miera inflácie dosiahla v auguste v medziročnom porovnaní 3,3 % po 2,9-percentnej úrovni v júli.

Madrid 30. augusta (TASR) – Spotrebiteľské ceny v Španielsku vzrástli tento mesiac na takmer 9-ročné maximum. Pod výrazný rast sa podpísal rastúci domáci dopyt a nízky porovnávací základ, keď v minulom roku dopyt výrazne ovplyvňovala pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené protipandemické opatrenia.

Ako v pondelok uviedol španielsky štatistický úrad vo svojom predbežnom odhade, medziročná miera inflácie dosiahla v auguste 3,3 % oproti 2,9-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. Augustový odhad znamená najvyššiu mieru inflácie od októbra 2012.

Najviac vzrástli ceny elektrickej energie, rástli však aj ceny potravín. Na to poukazuje jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny energií a potravín a ktorá v auguste podľa predbežného odhadu dosiahla 0,7 %. V júli predstavovala 0,6 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vrátili v auguste k rastu, a to na úrovni 0,4 %. V júli zaznamenali pokles o 0,8 %.

Aj harmonizovaná miera inflácie dosiahla v auguste v medziročnom porovnaní 3,3 % po 2,9-percentnej úrovni v júli. Analytici pritom očakávali, že sa udrží na júlovej úrovni.