Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Írsky výrobný sektor rástol v júli najslabšie za vyše tri roky

Írska vlajka. Foto: TASR/AP

Podľa analytikov sa pod tento vývoj podpísalo júnové referendum v Británii, v ktorom tesná väčšina hlasujúcich Britov rozhodla o odchode krajiny z Európskej únie.

Dublin 2. augusta (TASR) - Aktivita v írskom výrobnom sektore pokračovala v júli v raste, tempo rastu bolo však najslabšie za viac než tri roky. Podľa analytikov sa pod tento vývoj podpísalo júnové referendum v Británii, v ktorom tesná väčšina hlasujúcich Britov rozhodla o odchode krajiny z Európskej únie. Informoval o tom portál RTTNews.

Index nákupných manažérov spoločnosti Investec upravený o sezónne vplyvy klesol v júli na 50,2 bodu z 53 bodov v predchádzajúcom mesiaci. Napriek prudkému poklesu to ešte stále znamená rast aktivity v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Ide však o najslabšie tempo rastu za posledných 38 mesiacov.

Nové objednávky minulý mesiac stagnovali a ukončili tak trojročné obdobie nepretržitého rastu. Nové exportné objednávky zaznamenali pokles, už druhý za posledné tri mesiace. Klesla aj produkcia, pričom v tomto prípade došlo k poklesu prvýkrát od mája 2013.