Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Japonská ekonomika v 3. štvrťroku nečakane klesla

Na archívnej snímke z 23. septembra 2021 ľudia kráčajú okolo obchodného domu v Tokiu. Japonská ekonomika v 3. štvrťroku 2022 nečkane klesla po spomalení spotreby. Ukázali to v utorok 15. novembra 2022 oficiálne údaje, ktoré vyvolávajú obavy o ďalší výhľad tretieho najväčšieho svetového hospodárstva. Foto: TASR/AP

Ukázali to v utorok oficiálne údaje, ktoré vyvolávajú obavy o ďalší výhľad tretieho najväčšieho svetového hospodárstva.

Tokio 15. novembra (TASR) - Japonská ekonomika v 3. štvrťroku 2022 nečkane klesla po spomalení spotreby. Ukázali to v utorok oficiálne údaje, ktoré vyvolávajú obavy o ďalší výhľad tretieho najväčšieho svetového hospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Oslabenie japonského jenu a prudký rast cien komodít, ako je ropa, zasiahli súkromnú spotrebu napriek ukončeniu obmedzení spojených s ochorením COVID-19.

Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska sa v 3. štvrťroku 2022 znížil medziročne o 1,2 %, uviedol úrad vlády v predbežnom odhade. Tento výsledok nesplnil očakávania ekonómov, ktorí predpovedali Japonsku rast HDP o 1,1 % po smerom nahor revidovanej expanzii o 4,6 % v predchádzajúcom štvrťroku (pôvodne 3,5 %).

V medzikvartálnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy sa HDP znížil o 0,3 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s jeho zvýšením o 0,3 % po náraste o 1,1 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Kapitálové výdavky sa v období júl-september medzikvartálne zvýšili o 1,5 %. Aj tento výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že stúpnu o 2,1 % (o 2,4 % v 2. štvrťroku).

Vonkajší dopyt medzikvartálne klesol o 0,7 %, zatiaľ čo súkromná spotreba vzrástla o 0,3 %, čo bolo oveľa pomalšie tempo ako jej zvýšenie o 1,2 % v 2. štvrťroku.