Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Hospodárstvo: Japonská vláda potvrdila hodnotenie ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súkromná spotreba a podnikateľské investície sa zvyšujú a pohyb smerom nahor zaznamenávajú aj vývozy, uviedol vládny kabinet.

Tokio 26. septembra (TASR) - Japonská vláda v utorok potvrdila hodnotenie vývoja ekonomiky. V pravidelnej mesačnej správe zopakovala, že hospodárstvo pokračuje v raste miernym tempom vďaka zlepšujúcej sa situácii v oblasti zamestnanosti a príjmov, pričom varovala pred rizikom poklesu vyplývajúcim zo spomaľovania globálneho rastu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Súkromná spotreba a podnikateľské investície sa zvyšujú a pohyb smerom nahor zaznamenávajú aj vývozy, uviedol vládny kabinet. Celkovo rastú podľa správy aj podnikové zisky a priemyselná produkcia naďalej vykazuje známky oživenia.

Vo vzťahu k pretrvávajúcemu nárastu spotrebiteľských cien vyjadrila vláda presvedčenie, že japonská centrálna banka dosiahne svoj cieľ cenovej stability udržateľným a stabilným spôsobom sprevádzaným zvyšovaním miezd. Sprísňovanie menovej politiky zo strany hlavných centrálnych bánk sa môže podľa vlády prejaviť na ďalšom spomalení globálneho rastu, čo by pocítila aj domáca ekonomika.