Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maďarská ekonomika v 2. kvartáli medziročne vzrástla o 2,6 percenta

Maďarsko si v utorok 15. marca 2016 pripomínalo štátny sviatok vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Pokles však v júli zaznamenala maďarská priemyselná produkcia.

Budapešť 6. septembra (TASR) - Tempo rastu maďarskej ekonomiky sa v 2. štvrťroku zrýchlilo. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za tri mesiace od apríla do konca júna 2016 medziročne stúpol o 2,6 % po 1,1-% zvýšení v 1. kvartáli, uviedol maďarský štatistický úrad a potvrdil svoj prvý odhad.

Maďarská ekonomika rastie od 2. štvrťroka 2013.

Na sezónne a kalendárne upravenej báze HDP vzrástol o 1,8 % a nie o 1,7 %, ako predpokladali štatistici vo svojom prvom odhade.

V medzikvartálnom porovnaní maďarská ekonomika v 2. štvrťroku expandovala o 1 % po 0,5-% poklese v prvých troch mesiacoch. Prvý odhad počítal s nárastom až o 1,1 %.

Maďarská priemyselná produkcia pokračovala v júli v poklese

Priemyselná produkcia v Maďarsku klesla v júli druhý mesiac po sebe, aj keď len minimálne. Ukázali to dnes zverejnené údaje maďarského štatistického úradu, ktoré publikoval portál RTTNews.

Priemyselná produkcia upravená o počet pracovných dní klesla v júli medziročne o 0,1 %. V júni pokles predstavoval 0,3 %. Na neupravenej báze klesla produkcia v maďarskom priemysle o 4,7 %.

K poklesu došlo aj v medzimesačnom porovnaní. Priemyselná produkcia v Maďarsku klesla v júli oproti júnu o 0,4 %, čo však znamenalo výrazné spomalenie tempa poklesu, keďže v júni medzimesačný pokles predstavoval 2,4 %.

Za sedem mesiacov tohto roka však produkcia v maďarskom priemysle zaznamenala rast. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka sa zvýšila o 1,3 %.