Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v máji nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zníženie maloobchodných tržieb tiež odráža postupnú rotáciu výdavkov z tovarov smerom k službám.

Washington 15. júna (TASR) - Maloobchodné tržby v USA v minulom mesiaci nečakane klesli. Nedostatok na strane ponuky spôsobil prepad predaja motorových vozidiel a rekordné ceny benzínu, že spotrebitelia priškrtili výdavky na iné tovary.

Maloobchodné tržby v máji klesli o 0,3 % po náraste o revidovaných 0,7 % (pôvodne +0,9 %) v apríli, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia v priemere počítali so zvýšením tržieb o 0,2 %.

Bez započítania výrazného poklesu predaja motorových vozidiel a autosúčiastok maloobchodné tržby v máji stúpli o 0,5 % po náraste o 0,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali s +0,8 %.

Zníženie maloobchodných tržieb tiež odráža postupnú rotáciu výdavkov z tovarov smerom k službám. Maloobchodné tržby sú prevažne tovary bez úpravy o infláciu, správa započítava zo služieb len bary a reštaurácie.

Spotrebiteľské ceny v USA v máji vzrástli najprudšie za viac než 40 rokov. Vysoká inflácia má tiež negatívny vplyv na vývoj maloobchodných tržieb, keďže znižuje kúpnu silu spotrebiteľov.