Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v júni vzrástol

Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa kalendárne upravený maloobchodný predaj zvýšil o 5 % v euroregióne a o 5,3 % v EÚ.

Luxemburg 4. augusta (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne v júni vzrástli už druhý mesiac po sebe. Ale pomalším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci a tiež menej, ako odhadovali ekonómovia. Prispeli k tomu najmä nižšie tržby za potraviny. Ukázali to v stredu údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.

Presnejšie sa maloobchodné tržby v eurozóne v júni po úprave o sezónne vplyvy v júni zvýšili o 1,5 % oproti máju, keď po revízii stúpli medzimesačne o 4,1 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa tempo ich rastu v júni spomalí na 1,7 %. V celej Európskej únii (EÚ) sa medzimesačný rast maloobchodného predaja v júni spomalil na 1,2 % z májových 4,2 %.

V medziročnom porovnaní sa kalendárne upravený maloobchodný predaj zvýšil o 5 % v euroregióne a o 5,3 % v EÚ.

Motorom medzimesačného rastu maloobchodného predaja v eurozóne v júni 2021 bolo zvýšenie tržieb z predaja palív o 3,8 % a nepotravinárskych výrobkov o 3,4 %, zatiaľ čo predaj potravín, nápojov a tabaku sa znížil o 1,5 %.

V EÚ sa predaj palív zvýšil medziročne o 3,6 % a nepotravinárskych výrobkov o 2,6 % a v prípade potravín, nápojov a tabaku sa znížil o 1,1 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých júnové údaje mal Eurostat k dispozícii, najvyšší medzimesačný nárast maloobchodného predaja zaznamenali v Írsku (o 9,4 %), Nemecku a Lotyšsku (zhodne o +4,2 %) a Litve (o 2 %). Naopak, najviac klesli tržby na Malte (-3 %), v Rakúsku (-2,7 %) a Chorvátsku (-2,6 %).

V medziročnom porovnaní sa v júni 2021 v eurozóne najviac zvýšil predaj palív, o 11,9 %. Predaj nepotravinárskych výrobkov stúpol o 6,5 % a potravín, nápojov a tabaku o 1,4 %.

V EÚ sa objem maloobchodného predaja zvýšil v prípade palív o o 11,5 %, nepotravinárskych výrobkov o 7,1 %, potravín, nápojov a tabaku o 1,7 %.

Spomedzi členských štátov najväčší medziročný rast maloobchodného predaja zaregistrovali v Bulharsku (22,7 %), Litve (15,3 %) a Slovinsku (12,8 %). Jediný pokles nahlásilo Luxembursko (-3,2 %).

Na Slovensku maloobchodný predaj v júni vzrástol medzimesačne o 0,7 % a medziročne o 6,6 %.