Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Mesto Peking počíta tento rok s 5-percentným rastom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tohtoročný cieľ rastu čínskej ekonomiky by mala vláda oznámiť na začiatku zasadnutia čínskeho parlamentu, ktoré sa bude konať v marci.

Peking 23. januára (TASR) - Čínske hlavné mesto plánuje tento rok zaznamenať rast okolo 5 %. Tohtoročný rastový cieľ tak prekonáva ten z minulého roka na úrovni tesne nad 4,5 %, napriek tomu, že sa očakáva slabšie tempo rastu celkovej čínskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Peking vychádza z vývoja ekonomiky za minulý rok, ktorý bol lepší, než si vedenie mesta pôvodne stanovilo. Aj keď stanovený cieľ predstavoval tesne nad 4,5 %, hospodársky rast hlavného mesta dosiahol vlani 5,2 %, teda rovnaké tempo ako v prípade národnej ekonomiky.

"Cieľ okolo 5 % je potrebný na stabilizáciu očakávaní a podporu dôvery, avšak je to veľmi náročný cieľ, ktorého splnenie si bude vyžadovať enormné úsilie," povedal nemenovaný vládny zdroj.

Stanovenie cieľa hospodárskeho rastu Pekingom "môže slúžiť aj ako prekurzor celonárodného rastového cieľa," uviedol Tommy Sie z OCBC Bank. Tohtoročný cieľ rastu čínskej ekonomiky by mala vláda oznámiť na začiatku zasadnutia čínskeho parlamentu, ktoré sa bude konať v marci.