Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov USA sa v novembri nečakane zhoršila

Foto: TASR/AP

Jednoročné inflačné očakávania sa v novembri zvýšili na 2,8 % z 2,6 % v októbri a 5-ročné inflačné očakávania na 2,6 % z 2,4 %.

Ann Arbor 13. novembra (TASR) - Nálada spotrebiteľov USA sa v novembri nečakane zhoršila. Dôvodom bolo ich pesimistickejšie hodnotenie ekonomických vyhliadok.

Index spotrebiteľskej dôvery v novembri padol na 77 bodov zo 7-mesačného maxima 81,8 bodu v októbri, uviedla Michiganská univerzita vo svojom predbežnom odhade. Ekonómovia počítali s nárastom indexu na 82 bodov.

Index očakávaní klesol na 71,3 bodu zo 79,2 bodu a index hodnotenia aktuálnej situácie na 85,8 bodu z 85,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

"Výsledok prezidentských volieb rovnako ako prudký nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 a úmrtí sú dôvodom poklesu na začiatku novembra," komentoval vývoj indexu šéf oddelenia prieskumu medzi spotrebiteľmi Michiganskej univerzity Richard Curtin. Dodal, že výsledok volieb spôsobil výrazné zhoršenie očakávaní medzi republikánskymi voličmi, ale žiaden zaznamenaný nárast medzi demokratmi. "Je pravdepodobné, že obavy demokratov z prudkého nárastu prípadov ochorenia COVID-19 vykompenzovali zlepšenie ekonomických očakávaní," dodal.

Jednoročné inflačné očakávania sa v novembri zvýšili na 2,8 % z 2,6 % v októbri a 5-ročné inflačné očakávania na 2,6 % z 2,4 %.