Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika v 3. štvrťroku rekordne vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obrat umožnilo postupné uvoľňovanie karanténnych opatrení prijatých v jarných mesiacoch na zmiernenie šírenia nového koronavírusu.

Berlín 24. novembra (TASR) – Nemecká ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli rekordný rast, pričom výsledok prekonal odhad z konca októbra. Informoval o tom v utorok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý oznámil konečné údaje.

Ako Destatis uviedol, nemecká ekonomika vzrástla v 3. štvrťroku medzikvartálne o 8,5 %, čo je najlepší výsledok od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1970. To znamená revíziu smerom nahor v porovnaní s predbežným odhadom na (vtedajšej) rekordnej úrovni 8,2 %, ktorý Destatis zverejnil 30. októbra.

Obrat umožnilo postupné uvoľňovanie karanténnych opatrení prijatých v jarných mesiacoch na zmiernenie šírenia nového koronavírusu. Obmedzenie ekonomickej aktivity v danom období viedlo k historickému poklesu nemeckého hospodárstva o 9,8 %.

Vývoj ekonomiky v 3. kvartáli podporili ako výdavky domácností, tak aj export. Výdavky domácností sa medzikvartálne zvýšili o 10,8 %, zatiaľ čo v 2. štvrťroku klesli o 11,1 %. Export sa po prepade v 2. kvartáli o 20,5 % zvýšil v nasledujúcom štvrťroku o 18,1 %.

Medziročne hrubý domáci produkt Nemecka upravený o kalendárne vplyvy v 3. štvrťroku klesol, pokles bol však omnoho miernejší, než v prípade 2. štvrťroka. Zatiaľ čo v období apríl až jún pokles dosiahol 11,3 %, v 3. štvrťroku klesla ekonomika medziročne o 4 %. Aj v tomto prípade bol konečný údaj lepší, keďže v predbežnom odhade Destatis uvádzal medziročný pokles na úrovni 4,3 %.