Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Novú Európsku komisiu čakajú veľké výzvy v hospodárskej oblasti

Na snímke Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska komisia prísne kontroluje poskytovanie akejkoľvek štátnej podpory firmám, kým subvencie a protekcionistické opatrenia mimoeurópskym podnikom takejto kontrole nepodliehajú.

Frankfurt nad Mohanom 10. augusta (TASR) - Nová Európska komisia bude stáť pred veľkými výzvami. Predstavujú ich silné čínske podniky a trhovo silné koncerny, ktorými sú Google a Facebook.

Prvého novembra bude Ursula von der Leyenová prvou šéfkou Európskej komisie. Svoju prvú úlohu však musí riešiť už teraz. Ide o obsadenie jednotlivých rezortov. Možnosti nie sú zlé.

Komisárkou pre hospodársku súťaž by sa opäť mala stať Margrethe Vestagerová. Vzhľadom na jej bilanciu za posledných päť rokov s prihliadnutím na výzvy v politike hospodárskej súťaže je takáto kontinuita veľmi potrebná. Pre Európu bude dobré, keď bude politiku hospodárskej súťaže riadiť silná a sebavedomá komisárka.

Výzvou pre EÚ bude dynamický rast čínskej ekonomiky a mimoriadne silné čínske firmy. Časť politikov ich pociťuje ako hrozbu, na ktorú sa žiada rýchla reakcia.

Čínske firmy majú teraz prevahu vo výrobe batérií. Nachádzajú sa aj medzi desiatkou najväčších výrobcov slnečných panelov. Je ich v nej sedem, ale ani jedna európska. Pred 15 rokmi bolo medzi desiatkou najväčších výrobcov slnečných panelov na svete päť z EÚ.

Tento vývoj je výsledkom nielen úspešnej čínskej priemyselnej politiky. Prispela k tomu aj chybná priemyselná a subvenčná politika v Európe. Vynára sa otázka, ako má EÚ reagovať na čínsku priemyselnú politiku najmä v situácii, keď tieto opatrenia vedú k rozvratu konkurencieschopnosti a nerovnováhe, ktorá priťažuje európskym podnikom.

EK prísne kontroluje poskytovanie akejkoľvek štátnej podpory firmám, kým subvencie a protekcionistické opatrenia mimoeurópskym podnikom takejto kontrole nepodliehajú. Na úrovni Svetovej obchodnej organizácie jestvuje možnosť určitých sankcií za subvencovanie firiem, ale v porovnaní s kontrolou pomoci v EÚ sa uplatňujú oveľa ťažšie.

EÚ súčasne pristupuje k zahraničným firmám pomerne veľkoryso v pôsobení na jej trhu. Na druhej strane to neplatí o prístupe európskych firiem na čínsky trh. Tým európske firmy trpia.