Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v januári zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov pre výrobný sektor eurozóny dosiahol v januári 54,7 bodu, zatiaľ čo v decembri predstavoval 55,2 bodu.

Brusel 22. januára (TASR) – Aktivita v súkromnom sektore eurozóny klesla aj tento mesiac, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. Uviedla to v piatok spoločnosť IHS Markit, ktorá zverejnila rýchly odhad.

Kompozitný index nákupných manažérov IHS Markit, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v januári 47,5 bodu. V decembri predstavoval 49,1 bodu.

Výsledok tak znamená zrýchlenie poklesu v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Navyše mierne zaostal aj za odhadmi ekonómov. Tí počítali s poklesom indexu na 47,6 bodu.

Je to tretí pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny po sebe a za toto obdobie aj najvýraznejší. Na druhej strane, dôsledky druhej vlny pandémie nového koronavírusu na ekonomiku neboli také ťažké ako v prípade prvej vlny.

Čo sa týka ťažšie zasiahnutého sektora služieb, index nákupných manažérov IHS Markit dosiahol v januári 45 bodov oproti decembrovej hodnote 46,4 bodu. Napriek výraznému zrýchleniu poklesu aktivity v sektore bol januárový údaj lepší, než sa čakalo. Analytici očakávali pokles indexu až na 44,5 bodu.

Index nákupných manažérov pre výrobný sektor eurozóny dosiahol v januári 54,7 bodu, zatiaľ čo v decembri predstavoval 55,2 bodu. Tempo rastu sa tak v tejto oblasti spomalilo, rozsah spomalenia bol však o niečo miernejší, než odhadovali ekonómovia. Tí počítali s poklesom indexu na 54,5 bodu.