Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pokles dovozných cien v USA vysoko prekonal očakávania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Analytici s poklesom počítali, očakávali však, že dosiahne maximálne 0,2 %.

Washington 15. novembra (TASR) - Dovozné ceny v USA klesli minulý mesiac omnoho viac, než sa čakalo. Uviedlo to v piatok americké ministerstvo práce.

Dovozné ceny klesli v októbri medzimesačne o 0,5 %, zatiaľ čo v septembri zaznamenali mierny rast na úrovni 0,1 %. Výsledky za september boli revidované smerom nadol, keď ministerstvo pôvodne uvádzalo rast dovozných cien v danom mesiaci o 0,2 %.

Októbrový pokles bol výraznejší, než predpokladali analytici. Tí s poklesom počítali, očakávali však, že dosiahne maximálne 0,2 %.

Pod výraznejší než očakávaný pokles cien dovozu sa podpísali najmä nižšie ceny ropy, ktoré klesli o 3,7 %. Ceny dovážaných palív klesli v októbri o 2,9 %, zatiaľ čo v septembri o 1,5 % vzrástli.

Bez započítania dovozu palív klesli dovozné ceny o 0,2 %. Zrýchlili tak tempo poklesu, keď v predchádzajúcich dvoch mesiacoch pokles dosiahol 0,1 %.

Pokles zaznamenali aj ceny vývozu. Podľa ministerstva práce klesli vývozné ceny v októbri o 0,1 % a potvrdili tak odhady ekonómov. Tempo poklesu sa tak čiastočne zmiernilo, keď v septembri pokles vývozných cien dosiahol 0,2 %.

Medziročne sa ceny dovozu znížili o 3 % a ceny vývozu zaznamenali pokles o 2,2 %.