Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Prebytok platobnej bilancie eurozóny sa v apríli prudko znížil

Na snímke budova Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie v apríli padol na 4 miliardy eur z 31 miliárd eur v predchádzajúcom mesiaci, uviedla Európska centrálna banka (ECB).

Frankfurt nad Mohanom 20. júna (TASR) - Prebytok platobnej bilancie eurozóny sa v apríli prudko znížil z takmer 2-ročného maxima zaznamenaného v marci. Dôvodom bol pokles prebytku obchodnej bilancie.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie v apríli padol na 4 miliardy eur z 31 miliárd eur v predchádzajúcom mesiaci, uviedla Európska centrálna banka (ECB). Marcový prebytok bol najvyšší od apríla 2021.

Aktívne saldo bilancie obchodu s tovarmi kleslo na 16 miliárd eur zo 41 miliárd eur a aktívne saldo obchodu so službami na 4 miliardy eur z 5 miliárd eur.

Účet primárnych príjmov skončil s deficitom 2 miliardy eur po schodku vo výške 1 miliardy eur v marci. Deficit účtu sekundárnych príjmov sa prehĺbil na 15 miliárd eur zo 14 miliárd eur.

Za 12 mesiacov do apríla 2023 sa prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny prepadol na 55 miliárd eur alebo 0,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 138 miliárd eur alebo 1,1 % HDP rok predtým.