Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prebytok zahraničného obchodu Maďarska sa v marci znížil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoz z Maďarska po úprave o počet pracovných dní v marci klesol medziročne o 10,6 %, čo kontrastuje s jeho februárovým zvýšením o 1,3 %.

Budapešť 2. júna (TASR) – Prebytok zahraničného obchodu Maďarska sa v marci znížil viac, ako naznačil predbežný odhad. Ukázali to dnes spresnené konečné údaje maďarského ústredného štatistického úradu.

Konkrétne sa prebytok zahraničnoobchodnej bilancie susednej krajiny v marci 2020 znížil na 301 miliónov eur zo 644 miliónov eur v rovnakom mesiaci minulého roka. Predbežný odhad pritom signalizoval, že klesne na 436 miliónov eur.

Vývoz z Maďarska po úprave o počet pracovných dní v marci klesol medziročne o 10,6 %, čo kontrastuje s jeho februárovým zvýšením o 1,3 %. Rýchly odhad pritom naznačil, že sa export v marci zníži o 7,3 %.

Zároveň dovoz v marci klesol medziročne o 4,4 % po náraste o 2,5 % v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo podľa rýchleho odhadu sa mal znížiť o 5,5 %.

Štatistický úrad zverejnil aj údaje o vývoji výrobných cien v apríli, ktoré medziročne vzrástli o 3,7 %, čo bolo pomalšie tempo ako ich nárast o 4,3 % v marci. Vývoj cien bol ovplyvnený zmenami ekonomických trendov v dôsledku pandémie nového koronavírusu, ktorá zasiahla aj komoditné a devízové trhy.