Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v americkom sektore služieb sa v januári zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Z prieskumu ISM vyplýva, že index nákupných manažérov (PMI) pre nevýrobný sektor v USA v januári 2024 vzrástol na 53,4 bodu z 50,5 bodu v decembri.

Washington 5. februára (TASR) - Aktivita v americkom sektore služieb v januári posilnila viac, ako sa čakalo. Ukázal to v pondelok prieskum Inštitútu pre riadenie zásob (ISM). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Z prieskumu ISM vyplýva, že index nákupných manažérov (PMI) pre nevýrobný sektor v USA v januári 2024 vzrástol na 53,4 bodu z 50,5 bodu v decembri. Ekonómovia očakávali, že index vzrastie na 52 bodov z pôvodne uvádzanej hodnoty 50,6 bodu za predchádzajúci mesiac. Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov signalizuje rast aktivity v danom odvetví. PMI sektora sa v januári udržal nad touto hranicou už 13. mesiac po sebe.

"Väčšina respondentov naznačuje, že podnikanie je stabilné," uviedol zástupca ISM Anthony Nieves. Sektor služieb vníma pozitívne očakávané zníženie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky (Fed), zostáva však opatrný vzhľadom na infláciu a pretrvávajúce geopolitické konflikty, dodal.

K väčšiemu než očakávanému posilneniu základného indexu prispeli v januári nové objednávky, keď príslušný vedľajší index vzrástol na 55 bodov z decembrovej hodnoty 52,8 bodu. Prieskum tiež signalizoval výrazný obrat na trhu práce. Index merajúci zamestnanosť v službách posilnil na 50,5 bodu zo 43,8 v decembri.