Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Taliansku sa v máji spomalil menej, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Taliansku v máji zvýšili o 0,3 %, čo bolo o niečo menej ako ich nárast o 0,4 % v apríli.

Rím 31. mája (TASR) - Rast inflácie v Taliansku sa v máji 2023 spomalil o niečo menej, ako očakávali ekonómovia. K jeho spomaleniu prispelo najmä menšie zvýšenie cien neregulovaných energií a spracovaných potravín. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil taliansky štatistický úrad ISTAT.

Podľa rýchleho odhadu ISTAT medziročná miera inflácie v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v máji 2023 klesla na 7,6 % z 8,2 % v predchádzajúcom mesiaci, čo zodpovedá ročnému minimu, ktoré dosiahla v marci.

K jej poklesu prispelo predovšetkým spomalenie rastu cien neregulovaných energií na 20,5 % z 26,6 % v apríli, spracovaných potravín (na 13,4 % zo 14 %) a dopravných služieb (na 5,5 % zo 6 %).

Na druhej strane sa zrýchlil rast cien nespracovaných potravín (na 8,9 % z 8,4 %) a ubytovacích služieb (na 3,4 % z 3,2 %).

Medziročná jadrová inflácia bez nestálych cien potravín a energií v máji tiež klesla, a to na 6,1 % zo 6,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Taliansku v máji zvýšili o 0,3 %, čo bolo o niečo menej ako ich nárast o 0,4 % v apríli.