Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Rakúsku sa koncom roka spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Podľa úradu sa spotrebiteľské ceny v Rakúsku zvýšili v decembri medziročne o 1,2 %. V predchádzajúcom mesiaci rast cien dosiahol 1,3 %. Decembrové tempo rastu cien bolo najslabšie od júna 2020.

Viedeň 20. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Rakúsku pokračovali v poslednom mesiaci minulého roka v raste, tempo rastu sa však mierne spomalilo, pričom dosiahlo 6-mesačné minimum. Uviedol to v stredu rakúsky štatistický úrad.

Podľa úradu sa spotrebiteľské ceny v Rakúsku zvýšili v decembri medziročne o 1,2 %. V predchádzajúcom mesiaci rast cien dosiahol 1,3 %. Decembrové tempo rastu cien bolo najslabšie od júna minulého roka.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli o 2,9 % a zrýchlili tak tempo rastu, keď v novembri rast v tejto kategórii predstavoval 2,7 %. Na druhej strane, náklady na dopravu, ako aj ceny oblečenia a obuvi sa znížili.

Za celý rok 2020 dosiahla miera inflácie v Rakúsku 1,4 %. V porovnaní s vývojom v predchádzajúcom roku sa tak rast cien mierne spomalil, keď v roku 2019 vzrástli spotrebiteľské ceny v krajine o 1,5 %.