Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských výdavkov v USA sa v auguste spomalil

Burzový maklér počas obchodovania na newyorskej burze v pondelok 16. marca 2020. Kolaps na akciových trhoch pokračoval aj na začiatku nového týždňa. Wall Street zaznamenala najprudší pokles od Čierneho pondelka v októbri 1987. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average stratil takmer 3000 bodov alebo 13 %. Foto: TASR/AP

Osobné príjmy v auguste klesli o 2,7 % po náraste o 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom bolo koniec programu dodatočnej podpory v nezamestnanosti.

Washington 1. októbra (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských výdavkov v USA sa v auguste spomalilo a osobné príjmy klesli. Dôvodom bol koniec programu dodatočnej podpory pre nezamestnaných.

Index výdavkov na osobnú spotrebu v auguste stúpol o 1 % po náraste o 1,5 % v júli, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali so zvýšením o 0,8 %. Spotrebiteľské výdavky sú pozorne sledovaným údajom, keďže v USA na ne pripadajú viac než dve tretiny ekonomickej aktivity.

Osobné príjmy v auguste klesli o 2,7 % po náraste o 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom bolo koniec programu dodatočnej podpory v nezamestnanosti. Mnoho ekonómov sa obáva, že bez ďalšieho balíka vládnej podpory sa ekonomika USA v poslednom kvartáli výrazne spomalí.