Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Skladové zásoby amerických podnikov sa v septembri zvýšili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu objem firemných zásob sa v septembri zvýšil o 0,7 % po augustovom náraste o 0,3 %.

Washington 18. novembra (TASR) - Skladové zásoby amerických podnikov sa v septembri zvýšili viac, ako ekonómovia očakávali. To čiastočne odráža nárast veľkoobchodných zásob v USA.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu objem firemných zásob sa v septembri zvýšil o 0,7 % po augustovom náraste o 0,3 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že septembrové zásoby stúpnu o 0,5 %.

Ministerstvo obchodu zároveň zverejnilo októbrové údaje o vývoji veľkoobchodných a maloobchodných zásob.

Tie ukázali, že maloobchodné skladové zásoby v USA v októbri vzrástli o 1,7 %. To bolo oveľa viac ako v septembri, keď sa zvýšili o 0,5 %. A veľkoobchodné zásoby v októbri stúpli o 0,4 %, čo bolo pre zmenu menej, ako o 0,5 % v septembri. Zásoby firiem z výrobného sektora pritom v októbri stagnovali, už druhý mesiac po sebe.

Štatistiky ukázali tiež, že celkové tržby amerických podnikov sa v októbri zvýšili o 0,6 % po náraste o 0,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Z toho maloobchodné tržby v októbri vzrástli o 1,5 %, veľkoobchodné o 0,1 % a tržby vo výrobe o 0,3 %.