Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovinsko počíta v tomto roku s poklesom ekonomiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako veľmi zasiahne aktuálna koronakríza slovinskú ekonomiku, bude závisieť predovšetkým od vývoja a dĺžky trvania pandémie.

Ľubľana 24. marca (TASR) – Slovinsko počíta z dôvodu koronakrízy s výrazným poklesom ekonomiky. Podľa odhadu vládneho ekonomického inštitútu UMAR sa hrubý domáci produkt tento rok zníži o 6 až 8 %. Vláda zatiaľ schválila záchranný balík na zmiernenie ekonomických dôsledkov pandémie nového koronavírusu v hodnote okolo 2 miliárd eur.

Premiér Janez Janša uviedol, že cieľom balíka je zachovanie pracovných miest a ekonomického potenciálu počas krízy, aby spoločnosť mohla po skončení epidémie opäť normálne fungovať. Ide o najväčší stimulačný balík v dejinách krajiny, upozornil Matej Lahovnik, ekonóm a šéf skupiny expertov a podnikateľov, ktorá radila vláde s opatreniami.

Súčasťou balíka je napríklad podpora pre firmy, ale aj pre samostatne zárobkovo činné osoby alebo pre poľnohospodárov. Dôchodcovia s najnižšími penziami dostanú príspevok. Vláda už pracuje na druhom záchrannom balíku, ktorý sa bude sústrediť predovšetkým na zabezpečenie likvidity pre firmy.

Ako veľmi zasiahne aktuálna koronakríza slovinskú ekonomiku, bude podľa UMAR závisieť predovšetkým od vývoja a dĺžky trvania pandémie. "Aj za predpokladu, že by aktuálna napätá situácia a narušenia produkcie a služieb trvali dva mesiace, môžeme počítať s poklesom HDP o viac než 5 %."