Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku rástli najrýchlejšie za 4,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zvýšili sa aj ceny v reštauráciách a hoteloch, ktoré v predchádzajúcom období klesali.

Lisabon 13. novembra (TASR) - Po dvoch mesiacoch, keď sa rast spotrebiteľských cien udržiaval na stabilnej úrovni, sa miera inflácie v Portugalsku v októbri zrýchlila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za 4,5 roka. Pod niekoľkoročné maximum sa podpísali najmä náklady na dopravu, ktoré ovplyvnili rastúce ceny pohonných látok.

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku, ktoré rastú od januára tohto roka, sa v októbri zvýšili medziročne o 1,8 %, uviedol v týchto dňoch portugalský štatistický úrad. V septembri rast dosiahol 1,5 %. Októbrové tempo rastu tak bolo najvyššie od apríla 2017.

Ceny v krajine najvýraznejšie ovplyvnili náklady na dopravu, ktoré sa zvýšili o 7,5 %. Vzrástli aj náklady na bývanie, konkrétne o 3 %, ako aj náklady na vzdelanie a ceny v kultúre a na rekreáciu. Navyše sa zvýšili ceny v reštauráciách a hoteloch, ktoré v predchádzajúcom období klesali.

K zlepšeniu situácie v oblasti inflácie nepomohli ani ceny potravín. Tieto ceny spolu s cenami nealkoholických nápojov v októbri síce klesli, v predchádzajúcom mesiaci bol však ich pokles o niečo výraznejší. Znížili sa aj náklady na zdravotnú starostlivosť, opäť však miernejším tempom než v predchádzajúcom mesiaci.