Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v decembri stagnovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pod stagnáciu sa podpísal fakt, že napríklad ceny potravín či služieb rástli, zatiaľ čo ceny energií zaznamenali pokles.

Paríž 15. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v závere minulého roka stagnovali. Uviedol to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE, ktorý tak potvrdil predbežný odhad zo začiatku januára.

Spotrebiteľské ceny sa v decembri oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka nemenili, potvrdil INSEE. V novembri sa o 0,2 % zvýšili.

Pod stagnáciu sa podpísal fakt, že napríklad ceny potravín či služieb rástli, zatiaľ čo ceny energií zaznamenali pokles. Ceny potravín sa v medziročnom porovnaní zvýšili o 1 % a ceny služieb o 0,7 %, ceny energií však klesli o 7 %.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zvýšili v decembri o 0,2 %. To je rovnaké tempo rastu ako v novembri a zároveň v súlade s predbežným odhadom.

Harmonizované spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní stagnovali po 0,2-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Medzimesačne sa zvýšili o 0,2 %, rovnako ako v novembri. V obidvoch prípadoch INSEE potvrdil predbežný odhad.