Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA vo februári stagnoval

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Index nových objednávok v sektore služieb padol z 52,5 bodu na 49,7 bodu, čo je najmenej od októbra 2009.

Washington 21. februára (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore v USA vo februári prakticky stagnovala, ukázal prieskum firmy IHS Markit. Firmy sa totiž čoraz viac obávajú dôsledkov epidémie koronavírusu.

Index nákupných manažérov (PMI) pre sektor služieb sa vo februári znížil na 49,4 bodu z 53,4 bodu v januári, uviedla firma IHS Markit vo svojom rýchlom odhade. Index padol na najnižšiu úroveň od októbra 2013. Navyše sa prvýkrát od roku 2016 dostal pod 50-bodovú úroveň, čo signalizuje, že sektor, na ktorý pripadajú v USA dve tretiny ekonomickej aktivity, klesol. Ekonómovia počítali so znížením len na 53 bodov.

Index nových objednávok v sektore služieb padol z 52,5 bodu na 49,7 bodu, čo je najmenej od októbra 2009.

"Zhoršenie sčasti súviselo s epidémiou koronavírusu, čo sa prejavilo v oslabení dopytu naprieč sektormi, ako sú cestovanie a turizmus, rovnako ako prostredníctvom klesajúcich exportov a narušeniami dodávateľských reťazcov," uviedol ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že firmy sú opatrné pri investovaní, keďže sa obávajú širšieho spomalenia ekonomiky a neistoty pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

PMI pre výrobný sektor vo februári klesol na 50,8 bodu z 51,9 bodu v januári. Ekonómia očakávali zníženie na 51,5 bodu.