Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu čínskej ekonomiky sa minulý rok spomalilo

Zamestnankyňa pracuje v závode na výrobu chemických vláken v meste Nan-tchung na východe Číny 17. januára 2020. Foto: TASR/AP

Analytici odhadujú, že v tomto roku sa rast čínskeho HDP spomalí na 5,9 %.

Peking 17. januára (TASR) - Tempo rastu čínskej ekonomiky sa minulý rok spomalilo a bolo najslabšie za takmer 30 rokov. Prispel k tomu obchodný spor s USA a zníženie investícií. Ukázali to v piatok oficiálne údaje národného štatistického úradu.

Ale tieto zároveň odhalili, že koncom minulého roka sa situácia v druhom najväčšom hospodárstve na svete začala zlepšovať, keďže napätie v obchode sa zmiernilo. To naznačuje, že by sa do jeho výkonu konečne mohlo premietnuť množstvo opatrení, ktoré prijala vláda na podporu jeho rastu v ostatných dvoch rokoch.

Tento rok je pritom dôležitý pre vládnucu komunistickú stranu pri dosahovaní jej cieľa, ktorým je zdvojnásobiť HDP a príjmy v dekáde do konca roku 2020.

Podľa najnovších štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny v 4. štvrťroku zvýšil medziročne o 6 %. Udržal si tak rovnaké tempo ako v 3. štvrťroku, ale zároveň to bol najslabší výsledok za 29 rokov.

Za celý minulý rok vzrástol čínsky HDP o 6,1 %, najpomalšie od roku 1990. Analytici však očakávali, že sa rast čínskeho hospodárstva v roku 2019 spomalí na 6,1 % zo 6,6 % v roku 2018.

Podľa zdrojov z Pekingu vláda plánuje v tomto roku stanoviť cieľ hospodárskeho rastu na úrovni približne 6 %, zatiaľ čo vlani očakávala expanziu v pásme 6-6,5 %. Peking sa spolieha, že zvýšené výdavky na infraštruktúru zabránia výraznejšiemu spomaleniu.

V medzikvartálnom porovnaní stúpol HDP Číny v období október-december 2019 o 1,5 %, čo bolo tiež v súlade s očakávaniami a rovnaké tempom ako v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Separátne údaje len za december však odhalili prekvapujúce zrýchlenie výroby a investícií, zatiaľ čo maloobchodné tržby rástli stabilným a solídnym tempom.

Konkrétne, priemyselná produkcia v decembri stúpla medziročne o 6,9 %. To bol jej najstrmší rast za deväť mesiacov. Analytici pritom odhadovali, že tempo jej rastu klesne na 5,9 % zo 6,2 % v novembri.

Maloobchodné tržby v decembri medziročne vzrástli o 8 % namiesto o 7,8 %, ako predpovedali analytici po ich novembrovom zvýšení o 8 %.

Štatistiky za celý minulý rok ďalej ukázali, že investície do fixných aktív v Číne vlani vzrástli o 5,4 %, zatiaľ čo experti predpovedali, že sa zvýšia o 5,2 %, rovnako ako v prvých 11 mesiacoch minulého roka.

Investície do nehnuteľností stúpli v roku 2019 o 9,9 %, čo je mierne spomalenie po ich expanzii o 10,2 % v prvých 11 mesiacoch 2019. V decembri však ich rast klesol na dvojročné minimum, keďže úrady ešte viac obmedzili špekulácie, aby udržali rast cien domov pod kontrolou.

Peking sa spoliehal, že kombinácia fiškálnych a menových opatrení mu pomôže zvládnuť súčasné spomalenie hospodárstva, zníženie daní aj to, že umožnil lokálnym vládam predať obrovské množstvo dlhopisov na financovanie projektov infraštruktúry.

Povzbudil tiež banky, aby viac požičiavali, najmä malým firmám. Vlani dosiahli nové úvery rekordných 16,81 bilióna jüanov (2,19 biliónov eur). Ekonomika však na to reagovala len pomaly.

Analytici odhadujú, že v tomto roku sa rast čínskeho HDP spomalí na 5,9 %.

(1 EUR = 7,6837 CNY)