Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Trump by mohol torpédovať Transpacifické partnerstvo, píše tlač

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump Foto: TASR/AP

Agentúra AP sa odvoláva na informáciu noviny Politico, ktoré sa dostali k 21-stránkovému dokumentu tímu, ktorý pripravuje prevzatie moci budúcim prezidentom.

Washington 12. novembra (TASR) - Novozvolený americký prezident Donald Trump by mohol torpédovať dohodu o voľnom obchode známou pod názvom Transpacifické partnerstvo (TPP) už počas prvých 100 dní svojho oficiálneho pôsobenia v Bielom dome. Agentúra AP sa odvoláva na informáciu noviny Politico, ktoré sa dostali k 21-stránkovému dokumentu tímu, ktorý pripravuje prevzatie moci budúcim prezidentom. S dohodou súhlasilo 12 krajín na oboch brehoch Tichého oceánu.

Noviny napísali, že tím sídli vo Washingtone a nie je totožný s hlavným tímom zostaveným na prevzatie moci od končiacej Obamovej administratívy.

Nie je však isté, že si prezident Trump osvojí všetky rady, ktoré obsahuje dokument.

TPP čaká v Spojených štátoch na legislatívny schvaľovací proces od minulého roku. Jeho osud je neistý. Nielen Trump, ale aj jeho demokratická súperka Hillary Clintonová mala voči dohode výhrady. Ak by dohoda vstúpila do života, vznikol by najväčší obchodný blok na svete, ktorý by dosiahol 40 % globálneho domáceho produktu (HDP).

Prezident Trump by sa podľa dokumentu tímu mohol počas prvých 200 dní pustiť aj do Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), ktorej členmi sú ešte Kanada a Mexiko.

Trump dlhý čas tvrdil pred ľuďmi, že zóny voľného obchodu sú príčinou amerických hospodárskych problémov. Takto ich charakterizoval pred voličmi, ktorí pociťovali ich dôsledky a o ktorých podporu sa uchádzal. Opakovane uvádzal, že v nových rokovaniach bude revidovať dohodu NAFTA. Verejne tiež odsúdil dohodu o voľnom obchode s Kórejskou republikou. Označil ju za "ničiteľku pracovných miest" a "katastrofu".

V ďalších prvých dňoch činnosti Trumpovej administratívy by podľa novín Politico malo dostať ministerstvo financií pokyn, aby Čína dostala nálepku menového manipulátora. Tomu sa Barack Obama vyhýbal počas celých osem rokov v prezidentskom úrade.

Budúca administratíva tiež plánuje vytvoriť tímy pre Úrad americkej obchodnej reprezentácie a Výbor pre zahraničné investície v Spojených štátoch. Majú sa preskúmať všetky veľké navrhnuté akvizície amerických spoločností zahraničnými investormi. Výbor dostane za úlohu zabezpečiť rovnaké príležitosti pre amerických investorov v cudzine, ako majú zahraniční podnikatelia v Spojených štátoch.