Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

USA a Británia sa dohodli na dočasnom pozastavení ciel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovšie, aj keď zatiaľ len dočasné zrušenie ciel zo strany USA, by mohlo pomôcť vyriešiť časť sporu v rámci Svetovej obchodnej organizácie o dotácie pre výrobcov lietadiel Boeing a Airbus.

Washington/Londýn 4. marca (TASR) - USA a Británia dosiahli dohodu o dočasnom pozastavení odvetných ciel na niektoré tovary, ako je škótska whisky, ktoré boli zavedené v rámci dlhotrvajúceho obchodného sporu o dotácie v civilnom letectve.

Pozastavenie ciel bude trvať štyri mesiace a vzťahuje sa aj na položky ako syr, bravčové mäso, sušienky či kašmír a stroje.

Administratíva predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila clá na rôzne druhy potravín, vína a destilátov z Európy vrátane škótskej whisky, čo podľa jej výrobcov ohrozuje ich budúcnosť.

Cieľom pozastavenia ciel je, aby sa obe strany „sústredili na rokovania o urovnaní sporov“, uviedla vo štvrtok vláda Spojeného kráľovstva. Toto rozhodnutie znamená, že na dotknuté tovary sa počas štyroch mesiacov nebude vzťahovať clo vo výške 25 %.

Prioritou britského premiéra Borisa Johnsona je však dosiahnuť širšiu obchodnú dohodu s novou administratívou prezidenta Joea Bidena.

Británia v januári jednostranne znížila clá na niektoré americké výrobky v snahe zmierniť obchodné napätie. Bývalá Trumpova vláda ústupok Spojenému kráľovstvu neoplatila.

Najnovšie, aj keď zatiaľ len dočasné zrušenie ciel zo strany USA, by mohlo pomôcť vyriešiť časť sporu v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) o dotácie pre výrobcov lietadiel Boeing a Airbus. Spor sa ťahá už 17 rokov a týka sa USA a štyroch európskych krajín, ktoré vyrábajú lietadlá alebo diely pre Airbus: Británie, Nemecka, Francúzska a Španielska.