Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index v USA na začiatku roka výrazne vzrástol

Ilustračná foto.Foto: TASR/AP

Pod výraznejší než predpokladaný rast LEI sa podpísal okrem iného aj prudký pokles počtu prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti.

Washington 24. februára (TASR) - Po poklese na konci minulého roka zaznamenal vedúci ekonomický index v USA rast, pričom tempo rastu bolo výraznejšie, než sa čakalo. Uviedol to v týchto dňoch inštitút Conference Board. Najnovšie údaje signalizujú pokračovanie stabilného tempa rastu ekonomiky v nasledujúcich mesiacoch.

Podľa inštitútu kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index – LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, vzrástol v januári o 0,8 % po tom, ako v decembri o 0,3 % klesol. Ekonómovia návrat k rastu očakávali, počítali však s rastom iba o 0,3 %.

Pod výraznejší než predpokladaný rast LEI sa podpísal prudký pokles počtu prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti, rast počtu stavebných povolení a zlepšenie spotrebiteľských očakávaní, čo sa týka vývoja ekonomiky.

"LEI sa vrátil do pozitívneho teritória, čo naznačuje, že súčasný hospodársky rast na úrovni približne 2 % bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať," povedal Ataman Ozyildirim z Conference Board. Poukázal však na riziko nového koronavírusu, ktorý by mohol v nasledujúcich mesiacoch ovplyvniť zásobovacie reťazce v USA.