Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Hotelieri: Vládne opatrenia nezabránia prepúšťaniu v cestovnom ruchu

Foto: TASR

Hotely a reštaurácie sú nariadením vlády zatvorené už dva týždne. Žiadne príjmy tak podľa AHRS nemá 100 % ubytovacích zariadení a viac ako 90 % stravovacích zariadení.

Bratislava 30. marca (TASR) – Opatrenia, ktoré predstavila vládna koalícia nazvané Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom, nezabránia prepúšťaniu v sektore cestovného ruchu. Tvrdí to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Žiada, aby vláda začala hľadať aj také riešenia, ktoré pomôžu naštartovať dopyt po službách cestovného ruchu a z hľadiska dlhodobého poklesu dopytu účinne zabránia prepúšťaniu. Priamo ohrozených je podľa asociácie takmer 68.000 zamestnancov.

Hotely a reštaurácie sú nariadením vlády zatvorené už dva týždne. Žiadne príjmy tak podľa AHRS nemá 100 % ubytovacích zariadení a viac ako 90 % stravovacích zariadení. "Očakáva sa, že tieto opatrenia proti šíreniu nákazy potrvajú vzhľadom na nepriaznivý vývoj šírenia ochorenia ešte niekoľko týždňov. Takmer všetky náklady zostali na pleciach podnikateľov," upozornil prezident AHRS Tomáš Ondrčka.

V prípade opatrení súvisiacich s výskytom nového koronavírusu, ktoré predostrela vládna koalícia, podľa neho chýbajú konkrétne náležitosti a spôsoby ich uplatňovania, na základe ktorých by bolo možné určiť, do akej miery pomôžu sektoru cestovného ruchu.

Výpadok tržieb v službách cestovného ruchu sa totiž podľa asociácie nedá nahradiť. "V tomto prípade nie je možné tvrdiť, že pôjde o odloženú spotrebu. Hotely a reštaurácie predávajú služby, ktoré nemajú komu poskytovať. Nemožno očakávať, že po skončení opatrení budú ľudia vo zvýšenej miere využívať služby reštaurácií, hotelov či iných služieb cestovného ruchu. Práve naopak, očakáva sa pomalý nábeh dopytu," podotkol Ondrčka.

Podľa prieskumov, ktoré realizovala AHRS, očakávaný výpadok v tržbách za ubytovacie a stravovacie služby bude v porovnaní s rokom 2019 až 52 %. Vo finančnom vyjadrení to znamená prepad tržieb o viac ako 566 miliónov eur. Priamo ohrozených je tak až 63 % zamestnancov v ubytovacích a stravovacích službách, čo znamená takmer 68.000 pracovníkov.

Asociácia predpokladá, že v tomto roku bude zaznamenaný pokles dopytu zo strany domácich návštevníkov o 50 % a v prípade zahraničných návštevníkov o takmer 60 %. V porovnaní s rokom 2019 to bude predstavovať pokles o takmer 9,5 milióna prenocovaní.

Ak budú opatrenia pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu pokračovať dlhšie ako dva mesiace, a nebudú prijaté opatrenia na naštartovanie dopytu, vývoj zamestnanosti v cestovnom ruchu, najmä v hoteloch a reštauráciách, bude podľa Ondrčku neudržateľný a nebude sa dať vyhnúť prepúšťaniu.